Perlesyning

Grønlandsk perlesyning 2

Da jeg udgav mit første blogindlæg om grønlandsk perlesyning for præcist et år siden, forestillede jeg mig ikke, at der ville gå et helt år før det næste kom på. Men sådan blev det! Denne blog er først og fremmest mit hyggeprojekt, hvor jeg deler min interesse og udforskning af grønlandsk kultur, og så må indholdet komme lidt dumpende, som jeg nu kan få det til at passe. Det var faktisk også planen fra starten og deraf også bloggens navn (som jeg skrev lidt om i det allerførste blogindlæg.) Anyway, livet sker og så må man flyde med – der var lige nogle andre skønne  oplevelser og møder, der fandt vej til bloggen i stedet det sidste år, – men NU er ferien igang og spisebordet er endnu engang fyldt med perler. Og jeg synes, det er på tide, at få delt lidt mere om det, inden fotos og ideerne hober sig op – og mens jeg stadig er lidt på nybegynderholdet og de erfaringer, jeg gør mig her – for selvom det er ét år siden, jeg sidst skrev perlesyning, betyder det ikke, at jeg ikke har været omkring det siden da.

“Lyserøde perledrømme” kunne jeg også have døbt dette indlæg. For efter jeg havde lavet min første perlehalskæde i s/h begyndte jeg at forestille mig mønstre med lyserød i. Disse startede januar sidste år (puj, hvor tiden går!), hvor jeg var på en workshop i perlesyning på Nordatlantens Brygge. Her købte jeg perler i fin sart lyserød og transparente, og startede på en ny perlekrave (læs om det her), og den dukkede frem igen, da jeg for nylig pakkede alt mit sygrej ud – og nu skal den altså gøres færdig! Opskriften / mønstret fik vi udleveret på workshoppen af underviseren Aviaaja Kleist Burkal. Samme opskrift var også at finde i efterårsnummeret (65, 2019) af det grønlandske kvindemagasin “Arnanut”, som jeg abonnerer på, hvor de havde et stort tema om netop perlesyning. Formen minder lidt om de første perlekraver, jeg lavede, dog bare med lidt andre detaljer fx er takkerne mindre i denne opskrift.

 

Nu perlekraven og mønstret var fremme igen, fik jeg i samme åndedrag lyst til at lave en mere i samme mønster og farveskala – hvilket blev til en mørkere rosa/pink og perlemorsfarvet i perler, jeg i forvejen havde liggende. Som det kan ses, så kan det samme mønster folde sig helt forskelligt ud, afhængig af, hvilke farver man bruger. Det er noget af det, som jeg synes er så fascinerende. Som det også kan ses, er jeg hurtigt kommet videre med model nummer to, som snart er færdig, men lige nu syr jeg lidt skiftevis på dem begge.

 

Teknikken til at sy perlehalskraverne lærte jeg, da jeg boede i Nuuk 2018, hvor jeg havde en kollega, som var ret ferm til det og sød og god til at lære fra sig (læs mere om det her). 


De to perlehalvkraver jeg syr på lige nu i samme mønster med to forskellige farvekombinationer af hvid og lyserød – samt første forsøg i øreringe i samme farveskala. Første prototype i perler str. 9/0 i beige, lyserød, rød og guld og dernæst perleøreing i perler str. 11/0 i beige, lyserød og karamelfarvet. 


Tv: Fine perlehalskæder syet fra opskrift af Aviaaja Kleist Burkal. Th: Perleøreringe syet udfra egen improvisation udfra typiske mønstre på grønlandsk perlesyning.

Perler_7

Samtidig med mine perlehalskraver i lyserød fik jeg lyst til at kaste mig over øreringe i samme toner. Det var mit første forsøg ud i øreringe, og lavede den første prototype i samme størrelse perler som til perlekraven. Det gik forrygende, og jeg blev ret godt tilfreds med mit improviserede mønster efter jeg havde afprøvet lidt forskelligt med perlerne på snorene (og trevlede dem op igen. Det der tager tid – synes jeg – er at lave den øverste trekant).

 

Teknikken til perleøreringene lærte jeg via forskellige YouTube videoer. Og så var det videre til the real deal: Øreringe i den rigtige størrelse perler 11/0, der lige er en tand mindre end dem til perlekraven i 9/0. Så kom jeg ellers på prøve, skal jeg love for! Hvis jeg synes perlekraven kræver finmotorik, så skal den lige forfines yderligere ved de mindre perler. 

 

Indrømmet: jeg fik bandet en del undervejs, jeg måtte trevle op flere gange – fordi jeg også her improviserede med mønstret og undervejs måtte vurdere mængden af de forskellige farver på den enkelte tråd  – og midt i det hele gik der kluddermor i tråden. Jeg er ikke altid det mest tålmodige menneske i verden, lige ved den slags sysler her – men besidder åbenbart alligevel en vis portion stædighed, når jeg har sat mig noget for. Og den perleørering skulle bare blive færdig! Og det blev den, som det kan ses. Det tog mig en del timer, men så kom jeg også i mål. Endnu engang ganske godt tilfreds med resultatet i betragtning af, at det var mit første forsøg. Ajunngilaq (ikke dårligt / det er godt, som man siger på grønlandsk!) Til næste ørering skal jeg lige have lidt mere fokus på at alle trådene er strammet lige meget op, og lidt mere styr på teknikken, til at få syet enderne af tråden ind. Den kan ikke ses her, men det blev lidt improviseret og ved øreringene er der ikke ligeså meget plads at boltre sig på, som ved perlehalskraverne.


Prøv dig frem med sammensætningen af farver, inden du går igang. Selvom du kan farvelægge mønstre på papiret, så kan det se helt anderledes ud, når du gå igang med perlerne. Og så er der også sjovt bare at prøve sig frem.


Opskriften på den flotte takkede halskæde, som jeg lavede mine første tre perlekraver i (i s/h, grøn/gul og sol op/nedgangsfarver med perlemorskant), kan du finde i bogen “Syning med perler” af Eva Nielsen. Det er en gammel sag, som du enten skal låne på biblioteket eller gå efter brugt. Selv var jeg så heldig at finde bogen på Den Blå Avis. Den indeholder rigtig mange fine mønstre på perlekraver. 


Der er forskellige måder, man kan hæfte lås på perlekraven. Der er metallåse, som enten kan være de faste klikbare eller løse, der skal hæftes. Personligt kan jeg godt lidt den teknik min kollega i Nuuk lærte mig; at sy små perler udenpå en større perle og dermed skabe en kuglelås, der kan skubbes ind i en perleløkke. Det kræver lidt teknik, og som det kan ses på foto, så gik det bedre anden gang med den grønne end den første i s/h.

Grønlandsk perlesyning

Hvis du selv vil igang med grønlandsk perlesyning er det nemmeste selvfølgelig at finde én, der kan lære dig det. Der er er indimellem kurser og workshops i Det Grønlandske Hus og på Nordatlantens Brygge – og ellers så er der en del videoer på YouTube, som kan få dig igang. Det var sådan, jeg lærte teknikken til øreringene (fx med denne video.) Brug søgetermer og søg på ord som: bead netting, basic bead netting technique, bead netting stitch technique, beadwork, beading, beaded, seed beads, neckles, tutorials, brick stitch (særlig teknik til øreringene), Native American style (også øreringene) DIY, how to, for beginners etc. 

 

Der er ikke mange bøger om perlesyning, når det kommer til at ville lave de perlekraver og øreringe, som er karakteristiske i Grønland. Faktisk er der kun én på dansk, med mange mønstre og hvor man kan lære teknikken; “Syning med perler” af Eva Nielsen. Jeg har lånt den mange gange på biblioteket her, inden jeg var så heldig at finde den på Den Blå Avis. Da jeg arbejdede på biblioteket i Nuuk var det også den vi lånte ud. Instagram er fyldt med inspiration, når først man mestrer håndværket.

 

Nogle kan strikke og se fjernsyn samtidig – jeg hører helst kun musik, mens jeg syr med perler. Jeg har prøvet at høre podcast eller lydbøger imens, men der er meget tællearbejde undervejs og jo mere avanceret mønstret, det giver nok sig selv, jo mere skal tungen holdes lige i munden. Det er ret træls – for nu at bruge et godt gammeldags jysk ord – at skulle trævle op, og pludselig finde ud af at den sidste times arbejde er spildt, fordi man lavede en fejl på vejen. A la har byttet rundt på farver eller kommet for lidt eller mange perler på tråden. Nogle fejl kan man godt springe elegant forbi, som en ekstra perle i samme farve – men ellers vil man vil gerne have det ser pænt og lige ud.

Perler

For at komme igang med perlesyning skal du bruge:

 

 • Perler: Perlerne der bruges til at sy kraven til den grønlandske nationaldragt, og smykker som perlekraver og øreringe, er små runde glasperler. De fås i et væld af farver, og der findes forskellige mærker og forhandlere. Søg fx på Rocaillesperler eller Stenboden / TOHO (sidstnævnte er jeg ret glade for). Til perlekraven bruges typisk str. 9/0, til øreringe 11/0. Det er min erfaring at størrelsen kan variere en smule fra mærke til mærke, så tjek beskrivelsen bagpå og brug perler fra samme mærke til samme projekt. Til perlekraverne har jeg brugt TOHO perler købt i Nuuk samt til perleworkshop og Rocaillesperler købt hos Panduro. Disse brugte jeg også til min første “prøve” på ørering, som jeg da også vil gå med. Men ellers bruges som sagt typisk en mindre størrelse til øreringe og her har jeg brugt Miyuki Seed Beads str. 11/0 købt hos Smyks på Islands Brygge. Der findes mange forhandlere, både online og butikker.

 • Tråd: Du skal bruge speciel stærk tråd, som er beregnet til perlesyning. Jeg købte tråd i Nuuk, som jeg stadig bruger til mine perlekraver som denne her fra Ila Hobby. Til øreringene skal du bruge to forskellig tråd; jeg har brugt en Fireline, en tynd stiv tråd til den øverste trekant, og Miyuki Perletråd til trådene, der hænger ned. Få også vejledning i butikken eller hos forhandler.
  (Tilføjelse 31. december 2020: Da jeg på et tidspunkt løb tør for Fireline brugte jeg bare miyuki perletråd til hele øreringen, og det gør jeg stadig. Og det har fungeret fint til de øreringe, jeg har lavet indtil nu med mellem 5-11 tråde, der hænger ned.)

 • Nål: Nål afhænger af, hvad du syer og er ikke det samme til fx perlekrave og øreringe. Til Perlekraven kan du bruge en almindelig synål bare med et stort nok øje til at få den stærke tråd ind, men tynd nok til at kunne komme igennem perlerne. Til perleøreringene bruges en særlig tynd lang perlenål, som er bøjelig med et stort nåleøje. Søg på perlenål, splitnål, bøjelig perlenål. Få også vejledning i butikken eller hos forhandler.

 • Andet: Evt. lås til perlekrave og ørekrog til øreringe.

 • TIPS – tilføjelse og længde tråd: Det er nødvendigt at tilføje tråd undervejs ved perlehalskraven – med lidt øvelse og snilde er teknikken, at de knuder man slår på tråden skal trækkes elegant ind under perlerne, så de ikke ses. Jeg har ikke hver gang været lige strategisk med at få slået knuden det rigtige sted. Hvis du har et mønster med mange farver, så gør det et sted hvor tråd og perler farvemæssigt er tættest på hinanden. Så ses knuden ikke så nemt, hvis den smutter ud. Sørg for at tråden er lang nok ved øreringene, så du ikke skal skifte undervejs. Tråden skal faktisk være væsentlig længere end du tror (tag fx mål på længden af trådene), og hold styr på tråden undervejs, så den ikke går i kludder.


Hvad indeholder næste kapitel i grønlandsk perlesyning så her? Jeg har stadig masser af lyserøde perler, så det er slet ikke slut med mønstre i den farveskala ; )  – men nu, hvor jeg begynder at føle mig lidt mere rutineret i teknikken, kunne jeg godt tænke mig at bevæge mig over i nogle lidt mere udfordrende mønstre – både på form og farver. Sidstnævnte gerne i en masse forskellige farver, der mere leder tankerne hen på de traditionelle grønlandske perlekraver samt perlekraven i den vestgrønlandske nationaldragt. Og så har jeg også netop i dag hentet bogen “Håndledsvarmere med perler” på biblioteket, om at strikke håndvarmere med perler i, også af Aviaaja Kleist Burkal. Håndvarmere ses også overalt i Grønland og er virkelig flotte. Jeg strikker ikke, men det kan jeg vel lære. Bogen ser virkelig god ud – der er gode vejledninger, og afsnit om perlernes historie i Grønland. Hvis alt går vel, går der forhåbentlig ikke et helt år mere inden næste indlæg om perlesyning her med nye perleprojekter.

 

 

** Viskestykket (underlaget) på billederne, og som jeg bruger fast til min perlesygning hjemme, er designet af væveren og kunsthåndværkeren Anne-Mette Holm og har smukke ulo’er på. Jeg har også skrevet om det i mit indlæg om Ulo / ulu: den grønlandske kvindekniv. Det er købt på Grønlands Nationalmuseum i Nuuk. 

12 kommentarer

 • Naja

  Hej
  Hvad er sandsynligheden for at du har prøvet kræfter med barnekraven fra Sydgrønland beskrevet i Eva Nielsens bog på side 117. Jeg synes den driller mig lidt. Den virker ret asymmetrisk eller måske perlesyr jeg for stramt… Jeg er selvlært så har ikke noget at sammenholde med. Så nu spørger jeg her af nysgerrighed…
  Mvh
  Naja

  • Felicia Lensborn

   Hej Naja.
   Jeg har desværre ikke prøvet at sy barnekraven, men teknikken i mønstret ligner meget dem, jeg har syet. Jeg synes, det gælder om at finde den der hårfine balance mellem ikke at sy for stramt eller for løst, når man trækker i tråden, for at det kommer til at se pænt ud – nok ligesom når man strikker. Jeg “trækker” og glatter også lidt ud undervejs, så jeg sikrer mig det er pænt. Nu ved jeg jo ikke præcist, hvor du synes det ser asymmetrisk ud, men prøv først at tjek om du evt. har lavet fejl et sted. Nogen gange kommer man til at kigge et forkert sted i mønstret, når man tæller og syr, og pludselig ser man, at noget ser skævt ud. Jeg har måttet trevle op flere gange i næsten alt, jeg har syet ; ) – så har jeg kommet en forkert farve på, eller for mange perler et sted … Endeligt så står der at mønstret sys 14 gange, men hvis det er din første kæde, så vær opmærksom på den yderste række til højre matcher den yderste til venstre og altså ikke skal gentages, da den er første række i næste omgang. Håber du evt. kan bruge noget af det : )
   Bedste hilsner Felicia

  • Lene

   Hej
   Jeg kunne godt tænke mig, at lave dune øreringe.
   Hvor kan jeg købe opskriften og hvor har du købt perlerne i rørene
   Vh Lene

   • Felicia Lensborn

    Hej Lene, perlerne til øreringene i rørene er købt i SMYKS på Islands Brygge, der er link oppe i artiklen 🙂 Mønstrene og farverne på øreringene har jeg ikke lavet efter opskrift, men er bare min egen free-styling. Selve formen på øreringene har jeg syet efter inspiration på den video på YouTube, som jeg også linker til oppe i artiklen. Og ellers så søg også på nogle af de søgeord, jeg foreslår. Der ligger mange gode videoer på fx YouTube, hvor man bliver guidet gennem syningen. Bedste Hilsner Felicia 🙂

 • Naja

  Hej igen
  Tak for svar… Øvelse gør forhåbentlig mester….
  Jeg har syet andre med mere held end denne… Mest fordi denne opskrift har forskellige antal perler overfor hinanden, også derfor jeg var nysgerrig om du havde prøvet den og haft lign oplevelse. måske er det nu du skulle prøve den 😊. Et andet spørgsmål, hvilken tråd syr du perlekraver med? Jeg har syet med almen sytråd og synes jeg opnår bedste resultat, men holdbarhed er måske mere tvivlsom i forhold til nylon tråd. Men nylon er tilgengæld mere elastiske og sværere at sy med🙄 det er en videnskab… Vil bare så gerne lave flotte kraver❤️
  Mvh
  Naja

  • Felicia Lensborn

   Hej igen Naja
   Ja, måske jeg skal prøve kraven nu 😉 det med de forskellige antal perler overfor hinanden gør mig nysgerrig – og ja, øvelse gør mester, og lidt udfordringer er heller ikke af vejen 😉 Jeg bruger særlig tråd beregnet til perlesyning. Både til perlekraver og øreringe. Der er links i artiklen her ovenover. Den tråd, jeg syr mine perlekraver med købte jeg i Nuuk, men i artiklen her ovenover er der et link til en perletråd, som jeg er ret sikker på er meget lig den – den fra Ila Hobby. Jeg tror dit “problem” med formen og asymmetrien kan skyldes sytråden, hvis du bare bruger helt almindelig systråd. Det bliver nemlig mere “løst” i det. Jeg købte noget “møbeltråd”, som er stærkere end alm systråd, da jeg skulle sy den gul/grønne perlekrave og ville have en mørk tråd. Og selvom resultatet blev okay, så er der tydelig forskel på den og så de andre i fastheden i formen. En stærk sytråd holder simpelthen formen bedre “på plads”. Så jeg vil anbefale dig at gå efter perletråd – og bemærk, det er ikke det samme, som nylontråd, som jeg også har brugt til øreringe, og også syntes, kan være lidt svært at sy med. Men ja, det er lidt en videnskab, når der er så mange tråde ; ), men håber mine links i artiklen her kan hjælpe dig lidt på vej 🙂
   Fine hilsner Felicia

 • Berit

  Hej:-)
  Jeg så din fine side da jeg søgte efter opskriften på en stor perlekrave til en nationaldragt:-)
  Jeg har tidligere syet MEGET med perler ( Har stadig 3 ringbind med perleopdkrifter, fra forskellige udbydere af perleopskrifter samt div udklip af opskrifter fra ugeblade, da det var meget populært engang 🙂 bl.a har jeg syet en krave der ligner din efter opskrift nr 4 i Serien “Perlehobby” der blev solgt i BR:-) Jeg brugte altid en speciel perletråd og en tynd perlenål der havde et stort hul men lille nok til at den stadig kunne sy flere gange i samme perle 🙂 (begge vist fra Stenboden) og jeg syede med dobbelt tråd, og når tråden skulle øges, sattet jeg knuderne forskudt så var det let at skjule dem inden i perlerne:-), Det er derfor vigtigt at købe kvalitetsperler, så man er nogenlunde sikker på at perlerne er ens både mht størrelse og hullerne:-) Samt huske at købe nok perler på en gang til hele projektet, da farven kan varierer en anelse( ligesom ved garn.) Da jeg nu kikkede mine perle ting igennem, stod en kort opskrift på en stor krave fra “Vestgrønland” ( men hvor?) på s 38 i min gamle bog: ” Perler i Grønland ” af Keld Hansen, dvs 5 perler 9 gange,7 perler 14 gange og 9 perler 7 gange. (Der sys ligesom du gør bare på den anden led, dvs sys fra halsen og rundt i omgange med buer ligesom ved bl.a Stenbodens opskrifter:-) Håber du kan bruge mine tips. VH Berit.

 • Berit

  PS Et sted i mine gemmer har jeg nedskrevet min egen opskrift på perler om en lille kugle til en dukketaske til dukkekjoler af perler. Tasken har samme mål som din kuglelås:-)
  Måske kan du bruge min ide? Det jeg gjorde var at starte med en lille ring af 3 perler ( evt kun 1, hvis kuglen er meget lille) og syr med større buer, (1 ,3 eller 5 perler) så der dannes et “gitter”, indtil det tykkeste sted på perlen, på samme måde som du gør ved kraver:-) Derefter lukkes af modsat indtil man igen har 3 perler. ( eller 1 🙂 Hvis mønstret skal passe meget præcist, lavede jeg i stedet 2 ens halvdele (start 3 perler osv) og syede dem sammen med en midterrække 🙂 På denne måde flytter perlerne sig ikke:-)

  • Felicia Lensborn

   Kære Berit. Mange tak for dit tip til låsen, det vil jeg helt sikkert prøve næste gang 🙂 Jeg var desværre nødt til at slette begge af dine tidligere kommentarer, da de “hang sammen”, fordi den ene var svar til den anden, – så jeg kunne ikke kun slette den ene, som du bad om, desværre, men du er meget velkommen til at skrive igen. Det er rigtig dejligt at folk finder min blog og læser med 🙂 Bedste hilsner Felicia

   • Berit

    Kære Felicia:-)
    TUSIND TAK fordi du slettede mit første indlæg:-)Undskyld. AL besværet, men vid at jeg er MEGET taknemmelig for det. Held og lykke med låsen, og dine fremtidige projekter .Igen tak for din FANTASTISKE side 🙂 💖 Berit

 • Michelle Hansen

  Hej har du en let manuel til hvordan jeg kan begynde at lave de øreringe der kommer på dit 3 billed på hjemmesiden og samt hvad jeg skal bruge af materialer? Tror det kunne være en fed hobby at starte på 🙂

  Mvh. Michelle Hansen

  • Felicia Lensborn

   Kære Michelle
   Jeg har brugt Miyuki Seed Beads str. 11/0 købt hos “Smyks” på Islands Brygge, hvor du også kan købe Miyuki Perletråd og ørestikker. For at lære teknikken kan du søge på videoer på YouTube, brug søgeord som: sead bead, brick stitch, earring og tutorials, så dukker der en masse videoer op :). Og ja, det er en rigtig god hobby 🙂 Bedste hilsner Felicia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *