Perlesyning

Grønlandsk perlesyning 4 – fra Nuuk til København


Fotos: Trine Bukh 

I dag er det bloggens fødselsdag. Den fylder 2 år! Hurra! 15. juli 2019 åbnede “In A Nuuk York Minute” officielt op bl.a. med et indlæg om grønlandsk perlesyning. 15. juli 2020 glemte jeg så bloggens 1 års fødselsdag – tsk tsk, altså! Mig der ellers er stor fan af enhver anledning til at fejre, og det havde virkelig været et godt første år på bloggen. Og det var da heller ikke fordi bloggen lå stille på 1-års dagen. Jeg postede et stort indlæg igen om perlesyning. Så nu synes jeg ligesom at blogfødselsdag 15. juli og perlesyning hører lidt sammen ; ). 

 

I januar i år blev jeg kontaktet af en journalist, som var faldet over min blog, og det endte ud i et skønt interview i magasinet “Hendes Verden” i marts måned, hvor jeg fortalte om, hvordan perlesyningen og jeg fandt hinanden i Nuuk, hvor jeg boede og arbejdede i 2018. Og hvordan jeg derefter fortsatte med at sy perler, da jeg var tilbage i København igen. Det kan man også læse om i mit første indlæg om grønlandsk perlesyning.

 

Det blev et ret fint interview – som desværre ikke ligger online. Jeg fik besøg af den dygtige fotograf Trine Bukh, som tog en masse flotte og smukke fotos, hvoraf en håndfuld blev brugt i artiklen. Selvom jeg fik lov at bruge billederne på bloggen, så har jeg ikke rigtig fået vist dem frem, så hvilken bedre anledning end i dag!


Fotos: Trine Bukh

Jeg havde selv meget lidt kendskab til grønlandsk perlesyning, da jeg kom til Nuuk i 2018. Jeg kendte til den store flotte perlekrave på den vestgrønlandske Nationaldragt, og det var sådan cirka det. Så det var en helt ny verden, der åbnede sig, da jeg opdagede al den kreativitet, der er med perler i Grønland.


Fotos: Trine Bukh

Jeg startede med at sy perlekraver, og gik længe og beundrede de perleøreringe andre syede, inden jeg selv kom igang. Jeg beundrer stadig det andre laver, men det var faktisk ikke helt så svært at sy perleøreringe, som jeg troede. Tålmodighed og koncentration er faktisk primært det, der skal til. Og en lidt forfinet finmoterik. Og så kan man selv vælge, hvor kreativ man vil være med sine mønstre. Jeg sælger ikke, det jeg laver, men giver gerne perler i gave. Fx har øreringene i rød og lilla (øverst th.) taget turen over atlanten til en veninde i New York.  


Fotos: Trine Bukh

Når man ser den perlesyning, der laves i Grønland, så er der virkelig meget kreativitet med mønstre og farver. Naturens farver som blå, gul, rød og orange går meget igen, de symbolske farver rød, hvid og sort, men ellers så bliver der brugt alle farver, i alle mulige sammensætninger. Som det anes har jeg haft et godt øje til det pink og lyserøde.


Foto: Trine Bukh


Jeg kan godt lide enkle mønstre og få farver sat sammen, og lidt guld er bare altid flot, synes jeg.


Foto: Trine Bukh

At sy med perler er ret meditativt. Et viskestykke holder altid godt styr på perlerne, eller de fleste af dem : ) – der er som regel også lidt til støvsugeren. Nogle gange springer perlerne bare, når man vil fiske dem op med nålen. Vil du selv igang med  perlesyning, så hent inspiration og tips i mine andre indlæg Grønlandsk perlesyning 1, Grønlandsk perlesyning 2 & Grønlandsk perlesyning 3 – Magical Winter Wonderland.

 

Artiklen i Hendes Verden blev bragt i nr. 12, 2021.

2 kommentarer

 • Jaana Castella

  Hej og tak for at du deler dine erfaringer med perlesyning. Min mand kom hjem fra Alaska for en del år siden med et smukt glasperle armbånd til mig og siden har jeg sporadisk ledt efter kilder til hvordan jeg kunne komme igang med at lave dem selv.
  Dine instruktioner, tips og vejledninger ser så fine ud, men.. men.. jeg er den slags mennesker som helst skal have tingene vist og brug for en hjælpende hånd😬
  Det kunne være en drøm at få et lille kursus med dig ogevt andre. Er det mon noget du har overvejet?
  De bedste perlehilsen
  Jaana

  • Felicia Lensborn

   Hej Jaana, Tak fordi du læser med her 😊 Jeg har det helt ligesom dig, det med at jeg lærer bedst, ved at få tingene vist, så jeg forstår dig så godt. Og nu er jeg sjovt nok blevet spurgt om det med at lave et lille kursus fra flere kanter på det seneste. Jeg overvejede det allerede, da jeg kom hjem fra Nuuk, og tænker, jeg må se og få gjort noget ved det 😊 Det vil isåfald blive i starten af det nye år, og jeg skal nok annoncere det her på web og på Facebook og Instagram. Skønne perlehilsner Felicia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *