Om mig

Forelsket i Nuuk og grønlandsk kultur

I 2018 var jeg så heldig at arbejde i Nuuk i 5 1/2 måned fra januar til juni. Jeg havde aldrig været i Grønland før, og som så mange før mig har oplevet, var det et møde, der blæste mig helt omkuld. Jeg forelskede mig totalt i Nuuk. Denne lille storby og metropol placeret midt i det arktiske klima. Den grønlandske natur og det rige grønlandske kulturliv.

 

Nu befinder jeg mig i København, men jeg har slet ikke sluppet det grønlandske. Faktisk føler jeg, at jeg kun lige er begyndt. For som det er altid er, når man åbner døre til noget nyt; jo mere viden man får, jo mere går det også op for én alt det man ikke ved, som der bare stadig venter på at blive udforsket. Og jo mere viden, jeg får om Grønland og det arktiske, jo mere sulten bliver jeg på at vide mere. 

 

Og hvorfor ikke dele denne “udforskning” og berigelse, så andre også kan blive klogere, inspireret og forhåbentlig mere nysgerrige på Grønland? Det var og er ideen bag bloggen. Dertil er jeg også begyndt til undervisning i det grønlandske sprog. Svært ja, men også skægt og udfordrende.

Bloggens flotte logo er tegnet af grafittikunstner Wen Cod, som er bosat i New York. Fra Nuuks flotte farver, sneen, solen og de farvestrålende huse til en lille hilsen til/fra New York. Nogle Numiutter (folk der bor i Nuuk) ynder at bruge kælenavnet “Nuuk York” for deres skønne by og med de tydelige referencer til New York tog jeg straks navnet til mig til bloggen og smeltede det sammen med et kendt udtryk fra New York, som jeg synes passede godt til. Nuuk og New York er de to byer, jeg har boet i udenfor København. Læs mere om, hvorfor jeg har valgt det navn til bloggen under “Velkommen til bloggen.”

Hvorfor denne side?

Min ambition med denne side er i al ydmyghed at yde mit bidrag til at udbrede kendskabet til det moderne Grønland, og zoome ind på andre emner end dét der typisk får opmærksomhed i de danske medier. Motivationen springer i høj grad ud af min egen uvidenhed og klichefyldte forstillinger om Grønland, inden jeg selv oplevede en bid af det i mit næsten halve år i Nuuk. Forestillinger som ret hurtigt måtte vige for en begejstring over alt det nye, der uventet strømmede mig i møde. 

 

Heldigvis er der gode muligheder for at “dyrke” den grønlandske kultur i København. Og også dét ønsker jeg at dele. Både “Det Grønlandsk Hus” og “Nordatlantens Brygge” har hele tiden spændende ting på programmet, der viser, hvad der rører sig lige nu fra vores arktiske nabo mod nord. Her har jeg siden min hjemkomst fra Nuuk nydt skønne koncerter, foredrag, udstillinger og været på kursus i perlesyning mm., og dernæst er der tilbagevendende events som  “Grønland i Tivoli” og “Spot on Greenland”. Derudover følger jeg stadig med i grønlandske medier og abonnerer på livsstilsmagasinet “Arnanut”. 

Indhold på siden

Det er først og fremmest det moderne liv, som den udfolder sig lige nu, jeg har mit blik på. Musik, film, kunst, litteratur, design… Nye og gamle stemmer, der blander sig med nye måder at fortolke de gamle traditioner, mens den omkringliggende verden også kaster nye blikke på Grønland i en tid med et kæmpe fokus på det arktiske. Det er dér min nysgerrighed søger hen, og som vil udfolde sig her på bloggen. 

 

Jeg vil ind imellem skue blikket tilbage til min tid i Nuuk, og mine egne nyopdagelser dér og så ellers dele min fortsatte neddykning i det arktiske, og den grønlandske kultur herfra København, mens jeg lærer sproget og dyrker det grønlandske kulturliv her.

 

Naturen fylder i Grønland, så det vil den selvfølgelig også gøre her. Nu i København må jeg nøjedes med at drømme mig tilbage til den, men jeg fik taget en del billeder, så de vil dukke op hist og her løbende. 

 

Læs mere i indlægget Velkommen til bloggen  

 

Bloggen er uafhængig og 100% fri for reklamer, sponsorer og lign! Jeg har ingen aftaler eller partnerskaber med nogen, og jeg har hverken modtaget penge, anmeldereksemplarer, gaver el. lign. mod at skrive om alt det, jeg skriver om eller linker til på bloggen. Den skrives udelukkende ud fra ren personlig interesse og lyst! 

Tv. og i midten: iklædt Isaksen Design T-shirt og tørklæde med Ulo Star & perleøreringe af Magdalene Boassen. Foto: Nadine Lensborn.
Th.: foto til artikel i magasinet Hendes Verden om mig og min perlesyning. Foto: Trine Bukh.

Om mig

Et lillebitte indblik i mig, der står bag In A Nuuk York Minute: 

Udover blogskrivning er jeg også tekstforfatter af PR- og undervisningsmaterialer. Og jeg har udgivet korttekster og tre børnebøger. Jeg er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur (2010) samt i biblioteks- og informationsvidenskab, og har også arbejdet som bibliotekar i over 15 år (bla. mine 5 1/2 måneder i Nuuk) med alt fra informationssøgning, PR og formidling til undervisning og arrangementer. Jeg brænder for at formidle kultur, kunst og litteratur. Udover grønlandsk kultur, er jeg også vild med at udforske kunstgallerier, graffiti og litteraturarrangementer i New York (hvor jeg har været syv gange), ligesom jeg også har en forkærlighed for det franske og italienske fra film, musik, kunst og litteratur til nydelsen ved at besøge landene. Og så er jeg ikke mindst københavner med stort K, byen hvor jeg er født, opvokset og altid har boet (pånær min lille afstikker til Nuuk i 2018 samt syv uger i New York i 2014). Jeg er storforbruger af Københavns rige kulturliv, hvor jeg nyder at opdage nyt og blive inspireret, udover at nyde mine mange favoritsteder. // Felicia Lensborn

 

Opdatering : Den 1. marts 2021 startede jeg (i mit drømmejob) som sekretariatsleder i Det Grønlandske Selskab, som er en medlemsforening, der bl.a. har til formål at styrke kendskabet til Grønland og som udgiver tidsskrift, bøger og samler folk med interesse for Grønland og Arktis via en masse spændende foredrag og  arrangementer. Bloggen her er stadig min helt egen private/personlige og uafhængige platform, hvor jeg selv udforsker og formidler mine egne særlige personlige interessefelter indenfor det grønlandske med vægt og fokus på den grønlandske kultur og det kulturelle landskab i, eller med rødder i, Grønland.  

 

* Foto øverst: I Nuuk februar 2018 med blikket rettet væk et kort øjeblik fra den smukke “Myggedal”, hvor de farvestrålende huse ligger fint i lige linjer på række.

Nyder den fantastiske udstilling "Iskrystalprinsessen vol II - bæredygtig kulturarv" af den danske modedesigner Jørgen Simonsen på Nordatlantens Brygge København februar, 2019.

Hold dig opdateret med nye indlæg på bloggen ved at følge bloggens side på Facebook og Instagram.