Grønlandsk kultur

Det grønlandske julemærke, julekort & julestemning med et strejf af Grønland

Julen er hjerternes fest, som man siger, – jeg tilføjer lysenes og hyggens! Vi har nok alle hver vores ritualer og ting, vi synes der bør være, og hører sig til, for at det for alvor er jul og vi kommer i julestemning. Jeg har aldrig været den store juleentusiast, som pynter vildt op til jul eller synes at et kalenderlys er et must. Men jeg nyder decembers lyshav i byen, som ofte afløser novembers evige mørke, den indendørs hygge og forventningens glæde som løber gennem julemåneden. Jeg elsker juleslik, julemusik og juleøl! Og mens mange elementer er de samme, som de altid har været – brunkager, gløgg og adventsgaver, – så har andre fået et lille tvist.

 

Det grønlandske julemærke, grønlandsk juleøl, julemarked i Det Grønlandske Hus… ingen af de ting eksisterede i min verden, før jeg i 2018 rejste til verdens største ø, som jeg aldrig havde besøgt før. I dag, snart fire år efter, kan jeg slet ikke forestille mig en jul uden et stort strejf af Grønland! Fra juleklokken i sælskind og den med det grønlandske flag til nissepigen ikædt pels, og julepynt af perler. På forunderlig vis er det nu blevet alt det, der er garant for at julestemningen indfinder sig hos mig. En arktisk stemning, der breder sig ud i verden, for det grønlandske julemærke er selvfølgelig også blevet en fast del på mine julekort.

Når man køber og sætter det grønlandske julemærke på sin post, så støtter man grønlandsk kunst og kultur, og eftersom det jo primært er det, jeg skriver om og har fokus på her på min blog om Grønland, giver det selvsagt rigtig god mening for mig at købe julemærket – og at skrive om det her! Som sagt, så kendte jeg intet til det grønlandske julemærkes eksistens før i 2018, og jeg blev straks svært begejstret. At skrive julekort er en fast tradition hos mig og de grønlandske julemærker er simpelthen bare så smukke, og en fryd at sætte på julehilsnerne.

På det første julemærke jeg købte i 2018 (helt tv.) med titlen “Når julen nærmer sig, tændes polarnattens lys” af Aka Høegh, danser det smukkeste nordlys henover små huse fyldt med varme og lys, der også giver genskær i det frosne vand. I 2019 skabte kunstneren Paneeraq Grønvold årets julemærke med titlen “På tværs af generationer” (i midten tv.) fyldt med kærlighed og varme, og ikke mindst masser af grønlandsk stemning med de grønlandske dragter. Julemærket i 2020 af Kristian Keto Christiansen ved siden af oser også af arktisk jule- og vinterstemning med titlen “Sang udenfor husene.” Bag årets julemærke 2021 (helt th.) står kunstneren Maliinannguaq M. Mølgaard og det er en hyldest til Rasmus Berthelsen og hans julesalme Guuterput, som er en uundværlig del af julen for grønlændere. Da jeg jo efterhånden har fået mig en lille samling af julemærkerne, som faktisk også inkluderer et par ark fra tidligere år, som ikke er med her, kommer der mere end ét julemærke på mine julekort.

JulemærkerTÆTPÅ

Det er ikke kun til jul, men hele året, jeg elsker at skrive – og modtage – postkort. Der er noget særligt over rigtige gode gammeldags / oldschool / retro kort af papir, skrevet i hånden og puttet i en postkasse (hvis man er heldig at finde en, for de er jo  efterhånden en sjældenhed i gadebilledet.) Jeg har en skøn veninde i New York, som ikke uden grund bliver kaldt “The Postcard Queen”.  Jeg har ikke helt tal på, hvor mange postkort, jeg har modtaget fra hende, men min postkasse elsker hende, og der er ikke noget bedre end at komme hjem, åbne postkassen og se et kort dér på bunden. Så kan min dag have været nok så grå, pludselig er alting i farver igen.

 

Så et lille tip (fra egen erfaring): Vil du give (og modtage) STOR glæde med en ret beskeden indsats, så send et kort. For langt de fleste er det så uvant at finde andet end avisen, en vildfaren reklame eller en sjælden regning i deres postkasse, så et kort / brev bliver nærmest modtaget, som lå der en klump guld til dem. At sende et fysisk kort afsted viser ikke bare, at man har tænkt på vedkommende, men også at man har gjort sig umage og gidet tage sig den ekstra tid, det tager at skrive et kort, komme et frimærke på og få sendt det afsted, modsat at sende en hurtig e-mail. Ligesom fysiske kort også bare har en sanse- og stoflighed, noget man kan mærke, røre ved og dufte til. Ideen med dette indlæg er også, at jeg håber, jeg måske kan inspirere nogen til at sætte sig ned og skrive et kort til én de holder af, én der har særligt brug for en hilsen, række ud til en gammel ven.

 

Dog ved jeg, december kan være travl og have en tendens til at flyve afsted og en julehilsen på mail er jo selvfølgelig bedre end ingen hilsen. Det grønlandske julemærke kan selvfølgelig også købes elektronisk, til at sætte på dine e-mails i december (link i bunden af artiklen). Når du køber e-julemærket, får du iøvrigt også link til at kunne sende årets julemærke som det fineste elektroniske julepostkort (dem har jeg også sendt nogle stykker af sidste år).

Når jeg køber julekort går jeg gerne efter kort, hvor en del af beløbet går til gode formål. Sidste år købte jeg Unicefs julekort (kort på foto tv.), mens de stemningsfulde kort, der bliver sendt afsted i år (på foto th.) støtter Julemærkehjemmene i Danmark.

Som noget helt nyt i år har Grønlands Julemærkefond i samarbejde med Brink Nordic udgivet det smukkeste glaspynt, som er både mundblæst og hånddekoreret, med udvalgte julemærker på. Udover årets julemærke 2021 og det allerførste grønlandske julemærke fra 1974, er der også dette fra 1994 (malet af Nina Spore Kreutzmann), som jeg straks faldt for og har købt i år. Der er bare noget særligt over de grønlandske dragter, og hvad billederne ikke lige afslører her, er, at der på en ene side af klokken er en pige og på den anden side en dreng. Det synes jeg, var en rigtig fin detalje.

Som nævnt så opdagede jeg først for alvor al det grønlandske i København, da jeg kom hjem fra Grønland igen i 2018, og det var dermed også første gang jeg besøgte Julemarkedet i Det Grønlandske Hus i København, som har eksisteret i mange år. Her købte jeg bl.a. julekuglen i sælskind, det fine perlejuletræ og den skønne nissepige også i sælskind.

 

Julemarkedet byder på den hyggeligste stemning, stande fyldt med grønlandsk kunsthåndværk af bl.a. sælskind, perler og moskusuld, og det er et godt sted at gøre skønne køb til bl.a. pynt og julegaver. I år er julemarkedet weekenden 11.-12. december kl.11-16 begge dage. (opdateret 9. december: julemarkedet er desværre aflyst i år.)

 

Her kan du også købe det grønlandske julemærke og glaspynten, ligesom det også kan købes hos Inuitten på Amager, hvor den fine julekugle med grønlandsk hjerteflag også er købt.

 

Selv drømmer jeg om en dag at fejre julen i Nuuk, som var dér jeg selv boede i 2018. Det ser så smukt og hyggeligt ud, når jeg ser decemberfotos derfra. Jeg ankom selv lige efter julen i starten af januar, og der er slet ikke så mørkt på den tid af året, som mange tror. Jeg husker især solen, der ofte lå hen over sneen. Og ja, tonsvis af hvid, hvid sne, der lyste alting op.

Læs mere om det grønlandske julemærke og Grønlands Julemærkefond på Juulli.gl


I København kan det grønlandske julemærke købes i Det Grønlandske Hus, på Nordatlantens Brygge og hos Inuitten på Amager.


Sidste frist for almindelige julebreve i Danmark er 16. december, quickbreve er 21. december. Se PostNord for alle julefrister for post.


Det elektroniske julemærke til at sætte ind i emails kan købes hos Rosendahls Boghandel. Ved køb modtager du mail med link til julemærket og e-julekort med julemærket.


Julemarked i Det Grønlandske Hus 2021 i København finder sted lørdag d. 11. december og søndag d. 12. december kl. 11-16 begge dage. (opdateret 9. december: julemarkedet er desværre aflyst i år.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *