Film,  Oplevelser

Oplev Grønland hjemme fra sofaen

Når vi nu ikke kan komme ud i verden, må verden komme til os. Med internettet er Grønland kun få klik væk og jeg har udvalgt en række spillefilm, dokumentarer og tv-serier, som tager dig med helt tæt på Grønland – så du næsten får fornemmelsen af at være der selv. Fra de åndeløst smukke og storslåede landskaber til det betagende og magiske nordlys. Fra følelsen af selv at gå rundt i Grønlands hyggelige, lille arktiske hovedstad Nuuk til at nyde de storslåede vider i bygden Kullorsuaq. At høre slædehundenes hylen og hundeglam. Og så kan du selv vælge om du vil have tilført hæsblæsende action og spænding, komedier der motionerer dine lattermuskler, sødmefyldte kærlighedshistorier eller rørende dokumentarer, der går lige i hjertet.

 

◊ Coverfoto fra filmen Anori. Foto: Adam Lyberth.

 

Den smukke filmposter til filmen Anori. Pipaluk Kreutzmann Jørgensen har både skrevet manuskript, instrueret og er producer på filmen med sit filmselskab Karitas Production. Foto: Ulannaq Ingemann.

Anori Jeg så filmen Anori første gang i Grand i København i 2018, hvor den havde Danmarkspremiere. Anori betyder vind, og filmen er både Pipaluk Kreutzmann Jørgensens første spillefilm og den første grønlandske spillefilm af en kvindelig instruktør. Nu er det jo ikke hverdagskost med grønlandske spillefilm på programmet i Danmark, så jeg var pænt spændt, da jeg satte mig til rette i sædet. Og så snart rulleteksterne rullede over lærredet, vidste jeg bare, at den måtte jeg se igen. 

 

Den medrivende kærlighedshistorie og det intense drama folder sig ud i mine to favoritbyer Nuuk og New York, som jeg kender særdeles godt, da jeg har boet begge steder. Så jeg er altid ret vild med at se dem som locations i film. Her står de skarpt op imod hinanden; Nuuks lyse, fine hvide sne mod New Yorks mørke glitrende skyskrabere. Filmens hovedperson Anori (spillet af Nukâka Coster-Waldau) er sanger og bosat i Nuuk og forelsker sig i den charmerende kommandosoldat Inuk (spillet af Angunnguaq Larsen) som hun møder på en tour. Lykkeboblen brister dog brat, da Inuk kommer ud for en ulykke tæt ved New Yorks kyst, og Anori må tage til New York for at være sammen med ham på hospitalet, hvor han er indlagt. En gysende spænding lurer dog i kulissen – kold som den is, der ses på de stilistisk smukke billeder, når en grønlandsk fabel også blander sig i fortællingen, som et sideløbende spor igennem filmen. 

 

En virkelig flot produceret film, som er helt sin egen og som du ikke må snyde dig selv for at se. Historien byder på et gennemført plottwist og i filmen synger Nukâka Coster-Waldau også smukt på grønlandsk i et band, som hun også gør i virkelighedens verden.

 

Fra Danmark og Grønland kan Anori både lejes og købes på Vimeo.  Befinder du dig i Norge, Sverige eller Finland (eller kender du venner dér, du gerne vil anbefale den til) så kan Anori her streames på Sapmifilm.com. Fra Australien kan den ses på SBS On Demand.

Tynd is Forventningerne var høje hos mig til denne nordiske og stort anlagte klimathriller-serie, hvor Nukâka Coster-Waldau og Angunnguaq Larsen igen spiller overfor hinanden som par – omend i et lidt mere problematisk forhold end i Anori. Her spiller Angunnguaq Larsen politimanden Enok, der bor i den grønlandske by Tasiilaq sammen med sin lidt for fest- og alkoholglade kone Ina (Nukâka Coster-Waldau) og sin datter Aaja (eminent spillet af Julie Ella Eigaard), som han ofte må tage med på arbejde. Det huer bestemt ikke den danske, temmeligt irriterende, politikvinde (godt spillet af Iben Dorner), som pludselig overtager hans politichef rolle. Arktisk Råd holder møde i byen og et forskningsskib tæt ved bliver kapret og besætningen kidnappet. Der skabes hurtig mistanke om en forbindelse til rådets igangværende arbejde med at sikre en aftale, der skal forhindre olieboringer i området. 

 

Jeg sad klistret til skærmen igennem alle otte afsnit, og du kan roligt sætte god tid af, når du går i gang. For hvert afsnit ender med en gedigen cliffhanger. Hurra for en serie, der foregår i Grønland, hvor der snakkes grønlandsk i mange scener (jeg er selv i gang med at lære sproget og det lykkedes mig at opsnappe et ord her og der), og som sætter så markant fokus på Klimakrisen! Action, god underholdning og masser af spænding venter dig her! 

 

Tynd is kan streames på C-More.

 

Den fine plakat til Ukiutoqqami Pilluaritsi / Krudt & kærlighed er lavet af Sørine Hoffmann.

Krudt & kærlighed Savner du en rigtig Feel-Good film tilsat spænding i bedste Olsen Banden stil, gode grin og ikke mindst en sød kærlighedshistorie, så får du det hele her. Filmen udspiller sig i Nuuk (igen et skønt gensyn for mig) og får ekstra charme af at være tresproget grønlandsk, dansk og svensk. Hovedpersonen Miki taler nemlig svensk og det byder på mange sjove sproglige misforståelser. Uden at spoile for meget klappede jeg jo også lidt i hænderne over, at han er veganer (ligesom jeg), hvilket også afstedkommer nogle ret sjove scener.

 

Fotos: Screenshots fra filmen Ukiutoqqami Pilluaritsi / Krudt & kærlighed instrueret af Otto Rosing med manuskript af Michael Rosing og produceret af Michael Bévort, Wintertales.

Vivi


Minik Daorana Julén er perfekt castet i rollen som svensk / grønlandske Miki, der kommer til Nuuk fra Sverige, fordi hans mor (skønt spillet af Vivi Nielsen) synes, han skal lære sine rødder lidt bedre at kende og slappe lidt af. Det bliver dog alt andet end afslappende, da han flytter ind hos sin fætter og dennes venner, som har gang i flere lyssky affærer, for at skaffe penge til huslejen. Nivi Pedersen glider også fuldendt ind i rollen som pigen Mona, der besidder både sødme og handlekraft, og som Miki falder for. Og bidrager med et poetisk islæt, når hun midt i lejlighedens kaos, skaber kunstneriske malerier. Herligt var det også at se Christian Elsner (fra bandet Nanook) i filmen, som overbevisende spiller den lidt dovne ven. I det hele taget er filmen fyldt med herlige og velspillede karakterer, som man griner med og af. Filmen byder også på smukt nordlys, en gæsteoptræden af Frederik Elsner (i rollen som sig selv, som musiker) og er i det hele taget bare rigtig skøn, sjov og hjertevarm.

 

Køb eller lej Krudt & Kærlighed på Vimeo, hvor du også kan se trailer til filmen eller lån den på FilmstribenVælg din by og brug dit biblioteks login

Rejsen til Grønland (Le Vouage au Groenland) på Netflix Fransk komedie der foregår i Grønland. En film der ligesom Krudt & Kærlighed sætter gang i lattermusklerne. For man kan ikke lade være med at grine af de to unge franske fyre, som kommer på glat is både i konkret forstand og når de forsøger at afkode de sociale koder, da de pludselig befinder sig i den afsides bygd Kullorsuaq i Grønland. Her skal de have dagene til at gå, men hvordan finder man sig til rette, når solen skinner døgnet rundt, internetforbindelsen er ustabil, byen er løbet tør for alkohol og de lokale piger ikke forstår sig på fransk flirteri? (Eller de to unge mænd ikke forstår sig på grønlandsk kropssprog kunne man også vende den om). Den film har jeg også set et par gange. En perfekt blanding af humor, alvor og flotte landskaber. Se den på Netflix. Se trailer til Le Vouage au Groenland på YouTube.

 

Poster til dokumentarfilmen Eskimo Diva. Instrueret af Lene Stæhr & produceret af Lene Børglum / Space Rocket Nation. Foto poster: Henrik Bohn Ipsen.

Eskimo Diva Den så jeg, da jeg boede i Nuuk i 2018 og har lige genset den. Og den rør mig ligeså meget nu, som jeg husker den gjorde første gang. Straks som jeg havde genset filmen fandt jeg ud af, at hovedpersonen Nuka (som i dag hedder Nuka Carmen Bisgaard) netop har fået sit nye personnummer, og nu officielt kan kalde sig kvinde. Og samtidig har filmen også lige ramt sit fem års jubilæum for dens premiere visning i Nuuks kulturhus Katuaq i 2015.

IMG_9028 (1)


Stillfotos Eskimo Diva: Henrik Bohn Ipsen.

I Eskimo Diva følger instruktør Lene Stæhr Nuka gennem flere år, der her som homoseksuel ung mand og drag queen skiller sig ud i mængden i Nuuk og især i de mindre grønlandske byer, han besøger. For den spirrende kvinde indeni folder sig her ud i fuldt flor, når Nuka er på turne med sit show “Nuka tha Diva”, hvor den ikke får for lidt med vilde kjoler, paryk og makeup. Ligesom hælene er høje og kjolen kort, da Nuka i starten af filmen træder ud af en limousine, for at skåle i bobler mod den vildeste lyserøde aftenhimmel i Nuuk. 

 

Jeg kunne have lyst til at fremhæve så mange fine, flotte, vilde og rørende scener i filmen. Især scenerne med Nukas forældre står stærkt – alle burde være velsignet med sådanne forældre! Og samtalerne med vennen Aggalu, som rejser rundt sammen med Nukas show. Se den! Den er til dig, der kan lide stærke personlige dokumentarer. Her med det smukkeste bagtæppe Grønland svøbt ind i en nærmest konstant varm lyserød eller orange himmel. Nuka var i sin tid også initiativtager til Nuuk Gay Pride, som fandt sted første gang i 2010. 

 

Lej Eskimo Diva på SF Anytime. Udenfor Danmark kan Eskimo Diva ses på Vimeo.

Arktisk kommando på DR DR har produceret flere must-see dokumentarer de sidste par år fra Grønland: Grønlandske boligdrømme, Hemmeligheder fra Nuuk, De unge grønlændere, Gennem Grønland – med Nikolaj Coster-Waldau bare for at nævne et par stykker, som alle viser et nuanceret billede af det moderne Grønland, og jeg vil varmt anbefale at gå ind og se dem allesammen! De kommer vidt omkring geografisk og viser Grønlands mangfoldighed af indbyggere. Når jeg fremhæver arktisk kommando er det fordi, vi her kommer ind i en verden, som ellers er helt ukendt og lukket land. Arktisk kommandos rolle er blandt andet at udgøre militært forsvar af Grønland og foretage redningsaktioner. Her er vi både med, når Sirius patruljen gør sig klar til flere måneders patruljering på isen, når der søges efter forsvunde personer og da Grønland blev ramt af en tsunami i 2017. Og ikke mindst så følger vi en masse håbefulde aspiranter i et hårdt udskilningsforløb, mens de håber at blive udstationeret i Grønland. Alle serierne kan søges frem på dr.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *